Dietetyka*
studia licencjackie
w trakcie organizacji
Studia pierwszego stopnia licencjackie 3- letnie
Dietetyka to nowy kierunek, który będzie niebawem uruchamiany na naszej Uczelni. Kształcenie na kierunku Dietetyka odbywać się będzie
w formie stacjonarnej oraz niestacjonarnej
- studia I stopnia (trzyletnie studia zawodowe), na których uzyskasz tytuł licencjata dietetyki
Żywienie człowieka to dziedzina, która obecnie przeżywa prawdziwe odrodzenie. Ludzie na całym świecie chcą być bardziej świadomi spożywanych produktów oraz tego jakie mają one wartości odżywcze.
Kierunek dietetyka wykazuje ścisłe powiązanie z takimi kierunkami kształcenia jak: kierunek lekarski, pielęgniarstwo, zdrowie publiczne, jak również kierunek rolniczy technologia żywności i żywienia, z którymi łączy je m. in. program nauczania. Absolwent przygotowany będzie do prowadzenia działań z zakresu profilaktyki i leczenia chorób żywieniowo- zależnych, zapobiegania niedożywieniu związanego z chorobą i prowadzenia edukacji zdrowotnej promującej prawidłowe odżywianie będące ważnym elementem zdrowia publicznego jak i posiada wiedzę na temat przygotowywania żywności.
Gwarantujemy wykładowców zajmujących się tą dziedziną nauki, a przede wszystkim wykładowców praktyków o najwyższych kwalifikacjach, którzy zdobyli doświadczenie poza uczelnią adekwatnie do prowadzonych zajęć.
W naszej uczelni możesz doskonalić swoje umiejętności również w ramach studiów podyplomowych, kursów kwalifikacyjnych, kursów specjalistycznych i doskonalących.
Otrzymasz od nas zniżki oraz możliwość płatności w ratach za wszystkie formy doskonalenia zawodowego.
Absolwenci Uczelni znajdą zatrudnienie w:
- publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej,
- poradniach żywieniowych, chorób metabolicznych, chorób przewodu pokarmowego,
- zakładach żywienia zbiorowego,
- zakładach dostarczających pożywienie do szpitali i innych placówek zbiorowego żywienia (catering),
- organizacjach konsumenckich,
- placówkach sportowych, w tym fitness clubach,
- sanatoriach, domach zdrojowych, ośrodkach SPA,
- gabinetach promocji zdrowia,
- szkołach, przedszkolach, żłobkach,
- instytutach naukowo- badawczych,
- inspekcjach zajmujących się kontrolą żywności i żywienia,
- organizacjach zajmujących się doradztwem w zakresie żywienia ludzi oraz upowszechnianiem wiedzy o żywieniu człowieka,
- prowadzenie własnej działalności gospodarczej w zakresie poradnictwa dietetycznego.
* w trakcie organizacji
KROK 1
Wybrać kierunek kształcenia, który Cię interesuje.
W naszej szerokiej ofercie na pewno znajdziesz coś dla siebie
KROK 2
Jeśli masz pytania
przyjdź do nas: 57-300 Kłodzko, ul. Warty 21 (pokój 102)
napisz do nas dziekanat@wsm.klodzko.pl
lub zadzwoń 74 867 13 02
KROK 3
Przyjdź do biura rekrutacyjnego złożyć komplet dokumentów
Kandydaci ubiegający się o przyjęcie na studia I stopnia składają w Dziekanacie Wyższej Szkoły Medycznej w Kłodzku następujące dokumenty:
a) podanie o przyjęcie na studia I stopnia na obowiązującym formularzu,
b) kwestionariusz ankiety osobowej (studia I stopnia) na obowiązującym formularzu,
c) odpis dyplomu ukończenia studiów wyższych lub kserokopię dyplomu poświadczonego przez uprawnionego pracownika Uczelni lub notarialnie,
d) zaświadczenie lekarza medycyny pracy stwierdzające brak przeciwwskazań do podjęcia nauki na wybranym kierunku studiów,
e) fotografię kandydata w wersji elektronicznej na nośniku (format jpg, 300 DPI wymiar 300 x 375 pikseli, maksymalny rozmiar pliku – 1 MB), fotografia jest konieczna do uzyskania elektronicznej legitymacji studenckiej (w razie problemów z wgraniem zdjęcia prosimy przesłać je na adres e-mail: dziekanat@wsm.klodzko.pl),
f) jedną aktualną, kolorową fotografię kandydata zgodną z wymaganiami obowiązującymi przy wydawaniu dowodów osobistych,
g) odpis z dowodu osobistego,
h) dowód uiszczenia opłat za postępowanie rekrutacyjne,
Nr konta bankowego: 06 1090 2327 0000 0001 3022 1138
Odbiorca:
Wyższa Szkoła Medyczna w Kłodzku,
57-300 Kłodzko, ul. Okrzei 8,
Tytuł: imię i nazwisko, rodzaj uiszczanej opłaty oraz kierunek
<Anna Nowak, opłata rekrutacyjna, ratownictwo medyczne)
Kwota: 85 zł
KROK 4
Jeśli spełniłeś wszystkie kryteria o przyjęciu na studia
Powiadomimy Cię o spotkaniu organizacyjnym i dołączeniu do grona studentów Wyższej Szkoły Medycznej w Kłodzku
KROK 5
Jeśli nie spełniłeś wszystkich kryteriów o przyjęciu na studia
Komisja rekrutacyjna stwierdziła braki w dokumentacji będziesz miał szanse do uzupełnienia w ciągu 14 dni
KROK 6
Przyjmij gratulacje o przyjęciu na studia
Studia pierwszego stopnia (licencjackie)
Czas trwania: 3 lata (rozpoczęcie kształcenia październik)
Forma studiów:
- stacjonarna (zjazdy poniedziałek- piątek)
- niestacjonarna (zjazdy co 2 tygodnie-sobota, niedziela)
- studia składają się z 700 godzin zajęć praktycznych
Zajęcia teoretyczne są prowadzone w salach dydaktycznych - uczelnia współpracuje z podmiotami, w których studenci w trakcie studiów odbywać będą zajęcia praktyczne
To od Państwa zależy jaką opcję wpłaty czesnego wybierzecie
12 rat | 10 rat | 2 raty | 1 rata | Opłata rekrutacyjna | Opłata wpisowa |
440 zł | 520 zł | 2550 zł | 4990 zł | 85 zł | 0 zł |
Nr konta bankowego:
08 1090 2327 0000 0001 3581 9942
Odbiorca:
Wyższa Szkoła Medyczna w Kłodzku,
57-300 Kłodzko, ul. Okrzei 8 ,
Tytuł:
Imię i nazwisko, rodzaj uiszczanej opłaty oraz kierunek
<Anna Nowak, opłata rekrutacyjna, pielęgniarstwo)
Kwota: 85zł
W naszej uczelni wprowadziliśmy pakiety zniżek:
PAKIET ABSOLWENCKI:
– jeśli studiujecie lub studiowaliście na WSM w Kłodzku to przysługuje Państwu 10 % zniżki na kolejny kierunek.
– jeśli skończyliście Państwo kierunek medyczny w szkole policealnej przysługuje Państwu 5 % zniżki
PAKIET RODZINNY:
– jeśli ktoś z bliskiej rodziny (w pierwszej linii pokrewieństwa) studiuje na uczelni przysługuje Państwu 5% zniżki i 5% spokrewnionemu przez pierwszy semestr studiów.
Pakietów nie łączymy.
Strona w przygotowaniu
Zajęcia praktyczne
Obok tradycyjnych form wykładów i ćwiczeń na kierunku Dietetyka prowadzone będą zajęcia specjalistyczne z wykorzystaniem laboratoriów, pracowni,a także zajęć praktycznych w licznych instytucjach związanych z żywieniem, jak również umożliwiamy studentom odbycie praktyk, które pozwolą im uzyskać kwalifikacje praktyczne i zapoznać się ze specyfiką ich działalności.
Kształcenie praktyczne będzie się odbywało w takich instytucjach jak:
szpitale i inne placówki opieki zdrowotnej, zakłady żywienia zbiorowego, przedszkola, żłobki, domy pomocy społecznej, liczne gabinety dietetyczne i odnowy biologicznej SPA, sanatoria ze szczególnym uwzględnieniem miejsc takich jak: Uzdrowiska Kłodzkie S.A z siedzibą
w Polanicy Zdrój oraz Uzdrowisko Lądek- Długopole S.A. z siedzibą w Lądku Zdrój, domy zdrojowe, a także firmy przygotowujące żywość, a zatem wszechstronne miejsca pracy przyszłych dietetyków.
Etyka w zawodzie dietetyka |
Podstawy statystyki |
Fizyka z elementami biofizyki |
Technologie informacyjne |
Ekologia i ochrona środowiska |
Przysposobienie biblioteczne z ochroną własności intelektualnej |
Język obcy(do wyboru) |
Wychowanie fizyczne |
Anatomia człowieka |
Fizjologia człowieka |
Psychologia ogólna |
Kwalifikowana pierwsza pomoc medyczna |
Chemia żywności |
Genetyka |
Podstawy edukacji żywieniowej z elementami zdrowia publicznego |
Mikrobiologia ogólnai żywności |
Technologia żywności |
Biochemia ogólna i żywności |
Podstawy dietetyki |
Fizjologia człowieka |
Biochemia ogólna i żywności |
Parazytologia |
Żywienie człowieka |
Dietetyka pediatryczna |
Kliniczny zarys chorób |
Żywienie kliniczne |
Farmakologia i farmakoterapia żywienia z oceną interakcji leków z żywnością |
Analiza i ocena jakości żywności |
Higiena , toksykologia i bezpieczeństwo żywności |
Technologia potraw |
Diagnostyka laboratoryjna |
Żywienie regionalne/ Choroby cywilizacyjne/Podstawy prawne i ekonomiczne w ochronie zdrowia/ Elementy metodyki różnych dyscyplin sportowych |
Technologia potraw |
Towaroznawstwo żywności |
Prawna ochrona konsumenta z oceną jakości żywienia |
Komunikacja społeczna |
Epidemiologia żywieniowa z nadzorem sanitarno-higienicznym |
Psychologia żywienia/ Choroby dietozależne/Poradnictwo dietetyczne/Inżynieria i aparatura przemysłu gastronomicznego/Żywność funkcjonalna i dietetyczna z elementami nutrigenomiki/Dietoprofilaktyka/Podstawy organizacji i higieny pracy/ Żywienie w sporcie i rekreacji/ Biologiczne uwarunkowania wysiłku w sporcie/ Biomechanika w sporcie/ Poradnictwo dietetyczne w sporcie/ Antropologia i teoria sportu/ Żywienie w gerontologii/ Współczesne trendy w żywieniu człowieka i profilaktyce żywieniowej/ Toksykologia żywności/ Podstawy marketingu i zarządzania w usługach żywieniowych/ Projektowanie diet |
Seminarium |
Kosmetologia specjalistyczna |
Biotechnologia w kosmetyce |
Metodologia badań naukowych |
Seminarium dyplomowe |
Prawo medyczne |
Makijaż permanentny |
Choroby zawodowe/podstawy onkologii |
Podstawy zarządzania/marketing i zarządzanie |
Podologia/pielęgnacyjna stopy cukrzycowej |
Aromaterapia/sensoryka |
Pielęgnacja skóry młodzieńczej/ pielęgnacyjna skóry dojrzałej |
Specjalistyczna pielęgnacja dłoni/ specjalistyczna pielęgnacyjna stóp |
Bezpieczeństwo pracy/ergonomia |
Kosmetologia specjalistyczna |